Aktualności

Smacznie w Objezierzu

Smacznie w Objezierzu

27 listopada Zespół Szkół im. A. Mickiewicza w Objezierzu gościł w swoich murach młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół w Szamotułach, Czarnkowie, Poznaniu, Murowanej Goślinie i Objezierzu. Rywalizowali oni w dwóch kategoriach: zakąski z drobiu oraz desery z mleka lub przetworów mlecznych.

Zmagania uczniów oraz efekt końcowy ich pracy oceniało profesjonalne jury w składzie: Mieczysław Wciórka – szef produkcji Kuchni Polki, Andrzej Nowakowski – szef kuchni hotelu Ikar, Krystian Szopka – szef kuchni hotelu Sharaton.

 Zwycięzcy w kategorii zakąski:

I miejsce – Bartosz Zdon z ZS w Objezierzu – kaczka sou vide na spaghetti warzywnym z sosem borowikowym

II miejsce – Daniel Kuczenrayter z ZS nr3 w Szamotułach – półgęsek podany na kruchym krakersie z cannelleoni z pieczonego buraka z pianką z soku z czarnego bzu

III miejsce – Łukasz Hermann z ZS nr2 w Szamotułach – zalotne kurcze blade

Laureaci w kategorii desery:

I miejsce – Małgorzata Repczyńska – z ZS w Murowanej Goślinie – biały mus z pędów sosny z owocami lasu i orzechowym pudrem

II miejsce – Dawid Kwiatkowski – z ZSZ nr2 w Poznaniu – cobol

III miejsce – Artur Nieckarz – z ZSPS w Poznaniu – Deser De Lux

Nagrodę publiczności zdobyli:

  1. Weronika Burzak – ZS Objezierze – wędzona kaczka podana na placuszkach z ricotty z sosem wiśniowym
  2. Damian Piaskowski – ZS nr3 Szamotuły – sernik imbirowo-gruszkowy.

 

Podczas konkursu zaproszeni goście mogli obejrzeć pokaz obsługi synchronicznej przygotowany przez uczennice kl. IV technikum hotelarstwa oraz wystawę domków z piernika.

Był to już XII Konkurs Gastronomiczny zorganizowany przez ZS w Objezierzu, który jak zawsze był profesjonalnie przygotowany, ale przede wszystkim bardzo smacznie.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, życzymy dalszego rozwoju swoich pasji oraz sukcesów zawodowych!