
Smacznie w Objezierzu
27 listopada Zespół Szkół im. A. Mickiewicza w Objezierzu gościł w swoich murach młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół w Szamotułach, Czarnkowie, Poznaniu, Murowanej Goślinie i Objezierzu. Rywalizowali oni w dwóch kategoriach: zakąski z drobiu oraz desery z mleka lub przetworów mlecznych.
Zmagania uczniów oraz efekt końcowy ich pracy oceniało profesjonalne jury w składzie: Mieczysław Wciórka – szef produkcji Kuchni Polki, Andrzej Nowakowski – szef kuchni hotelu Ikar, Krystian Szopka – szef kuchni hotelu Sharaton.
Zwycięzcy w kategorii zakąski:
I miejsce – Bartosz Zdon z ZS w Objezierzu – kaczka sou vide na spaghetti warzywnym z sosem borowikowym
II miejsce – Daniel Kuczenrayter z ZS nr3 w Szamotułach – półgęsek podany na kruchym krakersie z cannelleoni z pieczonego buraka z pianką z soku z czarnego bzu
III miejsce – Łukasz Hermann z ZS nr2 w Szamotułach – zalotne kurcze blade
Laureaci w kategorii desery:
I miejsce – Małgorzata Repczyńska – z ZS w Murowanej Goślinie – biały mus z pędów sosny z owocami lasu i orzechowym pudrem
II miejsce – Dawid Kwiatkowski – z ZSZ nr2 w Poznaniu – cobol
III miejsce – Artur Nieckarz – z ZSPS w Poznaniu – Deser De Lux
Nagrodę publiczności zdobyli:
- Weronika Burzak – ZS Objezierze – wędzona kaczka podana na placuszkach z ricotty z sosem wiśniowym
- Damian Piaskowski – ZS nr3 Szamotuły – sernik imbirowo-gruszkowy.
Podczas konkursu zaproszeni goście mogli obejrzeć pokaz obsługi synchronicznej przygotowany przez uczennice kl. IV technikum hotelarstwa oraz wystawę domków z piernika.
Był to już XII Konkurs Gastronomiczny zorganizowany przez ZS w Objezierzu, który jak zawsze był profesjonalnie przygotowany, ale przede wszystkim bardzo smacznie.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, życzymy dalszego rozwoju swoich pasji oraz sukcesów zawodowych!