Aktualności

Wyniki II konkursu na Produkt Lokalny LGR „7 Ryb”

Wyniki II konkursu na Produkt Lokalny LGR „7 Ryb”

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb” 24.11.2019 r. podczas XIII Gali Rzeczy Ciekawych organizowanej w Skokach, już po raz drugi zorganizowało konkurs pn. Produkt Lokalny LGR „7 Ryb”. Celem głównym konkursu było wybranie kolejnych produktów lokalnych na obszarze działania stowarzyszenia i wpisanie ich listę produktów lokalnych. W konkursie udział wzięło 11 drużyn, które do konkursu zgłosiły łącznie 17 produktów z obszaru stowarzyszenia.  Produkty oceniane były przez Jury w składzie:

Przewodnicząca–  Dorota Knopczyńska,  

Członkowie: Magdalena Wołkow, Natalia Elmann i Wiesław Ewertowski.

Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: aranżacja dania, sposób wytwarzania produktu i dobór składników, pomysłowość i kreatywność przepisu, związek produktu z obszarem oraz smak. 

Ponieważ wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania i przygotowali wspaniałe potrawy czy produkty, Jury miało nie lada wyzwanie aby wybrać zwycięski produkt. Po degustacji potraw i długich obradach Jury wyłoniło zwycięzców II konkursu. I tak miejsca kolejno zajęli:

I: Pasieka nad stawem Renata i Roman Szepielak za  produkt „Sokomiód z aronii” – nagroda 800 zł,

II: Pani Monika Zawierowska – Srocka, za przygotowanie „Soku z owoców czarnego bzu” – nagroda 600 zł,

dwa III: Pani Monika Rusiewicz  za produkt „Oporzynka Chleb Tradycyjny” i Zgredzik Magdalena Borsuk za „Pierniki” – nagroda 500 zł.

Pozostali uczestniczy otrzymali wyróżnienia i nagrody w kwocie 150 zł: 

Koło Gospodyń Wiejskich Łaziska za „Zupę z dyni” i „ Karkówkę faszerowaną”,

Koło Gospodyń Wiejskich Ludwikowo za „Gołąbki zapiekane inaczej” i „Wątróbkę w płatkach migdałowych”,

Koło Gospodyń Wiejskich Kobylec za „Ślepe Ryby z myrdyrdą” i „Serca odpustowe”,

Koło Gospodyń Wiejskich Wiatrowo za „Zupę Kwaśniak z pyrkami”

Pani  Anna Zawierowska za „Ciasto Orzechowo – Miodowe”,

Grupa dla Rybna Wielkiego za „Pasztet mięsny” i „Szare kluchy ze skrzyczkami i kapustą”,

Pani  Grażyna Zawierowska za „Kaszankę z pęczakiem”

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie, przygotowanie wspaniałych potraw i życzymy wielu sukcesów w przygodzie kulinarnej oraz satysfakcji z pasji gotowania.

 

Organizacja konkursu, w tym zakup nagród była sfinansowana ze środków PO Rybactwo  i Morze 2014-2020.