Aktualności

Polskie jabłko królowało na stołach w Objezierzu

Polskie jabłko królowało na stołach w Objezierzu

Pomysł, a później ciężka praca w kuchni i w końcu efekt w postaci m.in. Ravioli z kaszanką i wątróbką duszoną w cydrze, sushi z jabłkiem i sosem kokosowym czy Gorącej pokusy pod pierzynką. Te i inne niespotykane na co dzień dania serwowali uczniowie wielkopolskich szkół gastronomicznych podczas XI Konkursu Gastronomicznego zorganizowanego tradycyjnie w Zespole Szkół w Objezierzu.

W tym roku tematem przewodnim zakąsek jak i deserów był najpopularniejszy polski owoc, czyli jabłko oraz jego przetwory. Młodzi adepci  trudnej sztuki kulinarnej zaskoczyli członków komisji konkursowej w osobach Mieczysława Wiórka, wieloletniego  szefa kuchni w Hotelu Merkurym i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu, Andrzeja Nowakowskiego,  przez  wiele lat szef kuchni  w hotelu Polonez, a obecnie szef  kuchni w hotelu Ikar i Aleksandra Sierżyńskiego z restauracji hotelu „Delicjusz”, kolorem smakiem, zapachem i formą podania przygotowanych dań.

Poniżej prezentujemy uczestników konkursu oraz nazwy potrawy przez nich przygotowane:

 

Zakąski:

Maria Motyl (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu): Wątróbka w jesiennej odsłonie Konrad Krajewski (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu): Jabłka po królewsku

Weronika Szymczak (Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie – Szkoła w Murowanej Goślinie): Boskopowyfushion

Łukasz Hermann (Zespół Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach) – Rozkosz Adama i Ewy

Agnieszka Lipska (Zespół Szkół w Objezierzu) – Roladki z królika w panierce z nasion

Jakub Binkiewicz (Zespół Szkół w Objezierzu) – Ravioli z kaszanką i wątróbką duszoną w cydrze, w towarzystwie karmelizowanego jabłka

 

Desery:

Daria Matysiak (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu):  Korona Księżnej

Kinga Nowak (Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie – Szkoła w Murowanej Goślinie): Jesienne inspiracje

Agnieszka Wachowiak (Zespół Szkół nr 3 w Szamotułach): Bajkowy torcik z bezą

Martyna Biała(Zespół Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach): Gorąca pokusa pod pierzynką

Michał Kosmowski (Zespół Szkół w Objezierzu): Sushi z jabłkiem i sosem kokosowym

Daria Juzyszyn (Zespół Szkół w Objezierzu): Karmelizowana  szarlotka z sosem angielskim cytrynowym

Zuzanna Witt (Centrum Edukacji Zawodowej  w Czarnkowie): Jabłkowe marzenie